PREHRANA SLADKORNEGA BOLNIKA

Prehranske smernice pri diabetesu

Leta 2018 je Ameriško združenje za diabetes  objavilo nove smernice za prehrano pri diabetesu in prediabetesu. Poglavitna novost je omejevanje ogljikovih hidratov.

Manj ali nič kruha, krompirja, riža in testenin, to je glavno vodilo diabetične kuhinje. Ob zmanjšanju deleža škrobnatih živil se izjemno poudarja izguba previsoke telesne teže.

Nove študije dokazujejo, da prehrana z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov izboljša vrednosti krvnega sladkorja, omeji uporabo zdravil in zmanjša tveganje kardiovaskularnih obolenj. Pri diabetikih zmanjšuje tveganje za srčno žilna obolenja, ker pozitivno vpliva na krvni sladkor, trigliceride, HDL holesterol in krvni tlak.

Izguba telesne teže

Za sladkorne bolnike je izguba telesne teže prioriteta, prav tako je to prvi ukrep pri preprečevanju sladkorne bolezni. Poročilo Ameriškega združenja za diabetes poudarja, da je izguba telesne teže pomembna tako za izboljšanje ravni krvnega sladkorja, kot za preprečevanje sladkorne bolezni in zmanjšanje pojavnosti bolezni srca in ožilja. Kdor hujša, mora paziti na velikost obrokov in izbor zdravih, nepredelanih živih.  Sladkorni bolniki, ki jim uspe zmanjšati telesno težo, imajo kasneje v prehrani manj omejitev.

Pojejmo več zelenjave

Z zelenjavo dobimo v organizem vlaknine, ki zavirajo naraščanje krvnega sladkorja. V svoje obroke vključite zelenjavo, ki ne vsebuje škroba: špinačo, brokoli, cvetačo, brstični ohrovt, beluše, paradižnik, bučke, paradižnik in solate.

 Vsak posameznik sam najbolje ve, kakšna hrana mu odgovarja in glede na to naj si prilagodi jedilnik, vendar tako, da upošteva prehranske smernice. Pred obrokom si naj občasno postavi vprašanje: »Ali je ta hrana (pijača) dobra za moje zdravje?«