DIABETES IN SRCE

Diabetes in srčni infarkt

Predstojnik Interne klinike UKC Ljubljana in predsednik Društva kardiologov Slovenije prof. dr. Zlatko Fras, dr. med.

Na kongresu Europrevent (2018, Ljubljana) so prvič predstavili mednarodno študijo EuroAspire, ki je pokazala, da je med koronarnimi bolniki izjemno veliko diabetikov. Pri  študiji je sodeloval tudi Univerzitetni klinični center Ljubljana. O tem, zakaj je med diabetiki tako veliko srčnega infarkta, je dr. Fras povedal:

“Diabetes je tako pogost pri srčno žilnih zapletih zato, ker je ta bolezen skrita. Omenjena študija je pokazala, da ima 53 odstotkov bolnikov, ki so preživeli srčni infarkt, tudi diabetes. Bolnikom, ki smo jih sprejeli zaradi infarkta, smo naredili obremenilni test z glukozo (OGTT) in delež diagnosticiranih diabetikov se je takoj podvojil. To bo imelo še dalekosežne posledice. Eksplicitno bo to pomenilo, da bomo vsakemu koronarnemu bolniku, ki ne bo imel diagnoze diabetesa, naredili test OGTT, da bi odkrili, če ima diabetes.

Koronarni bolniki z diabetesom imajo do štirikrat večje tveganje za ponovne zaplete. Če po infarktu, kar je že zelo pozno, ugotovimo, da ima bolnik tudi diabetes, ga lahko zelo intenzivno zdravimo. Povezava diabetesa s srčno žilnimi zapleti je velik problem in bi lahko bolnikom s pravim sodelovanjem zelo pomagali. Če bi odložili diabetes, bi s tem dejansko odložili tudi koronarno bolezen.

Bistveni mehanizem po katerem diabetes poslabšuje stanje krvožilnega sistema je vpliv diabetesa na presnovo krvnih maščob. Pri diabetiku imamo izredno aterogeno sliko maščob v krvi: zmerno zvišan škodljivi holesterol in trigliceride, najslabše pa je, da imajo diabetiki v veliki meri zaščitni holesterol zelo nizek. Govorimo o aterogeni triadi, zaradi katere so diabetiki bolj ogroženi z aterosklerozo, ta pa je dejavnik tveganja za srčni infarkt.”