DIABETES IN SRCE

Zdravljenje sladkorne bolezni

Zdravila za zdravljenje sladkorne bolezni tipa 1

Zdravljenje z inzulinom

Zdravila za zdravljenje sladkorne bolezni tipa 2

Zdravljenje poteka z enim zdravilom ali smiselno kombinacijo zdravil, ki:

  1. izboljšajo porabo glukoze na periferiji, v glavnem mišičju in maščevju, (bigvanidi, tiazolidindioni)
  2. pospešijo izločanje inzulina (sulfonilsečnine, glitinidi)
  3. zavirajo razgradnjo di- oligo – in polisaharidov in s tem zmanjšajo prehod glukoze iz črevesja v kri (zaviralci alfa glukozidaz v črevesju, npr. akarboza).

V primeru nezadovoljive učinkovitosti zdravljenje s tabletami nadomeščamo z inzulinom.

INZULINSKA ČRPALKA

Lahko se uporablja za sladkorne bolnike tipa 1 in tipa 2. Je najširše sprejet pripomoček za doseganje normalnih vrednosti glukoze v krvi. Zelo natančno posnema delovanje zdrave trebušne slinavke. Zagotavlja natančno dovajanje inzulina, kar pomeni vzdrževanje koncentracije glukoze v krvi blizu normalnim vrednostim.

Prednosti: boljši nadzor glukoze v krvi, manj nihanj glukoze v krvi, znižanje vrednosti glikiranega hemoglobina HbA1c, bolnik lažje prepoznava znake hipoglikemije, manj zbadanja, večja prilagodljivost obrokom, zmanjšanje tveganja za nastanek poznih zapletov sladkorne bolezni, telesna aktivnost brez izgube nadzora nad glukozo v krvi, natančen nadzor glukoze v krvi med nosečnostjo, možnost za aktiven življenjski slog in izmensko delo.

Nova zdravila

INKRETINSKA ZDRAVILA

Specifično delovanje sodobnih zdravil predstavlja velik napredek v zdravljenju sladkorne bolezni (SB). Temelji na spodbujanju delovanja inkretinskih hormonov. To je skupina polipeptidov, ki se sprošča v prebavnem traktu med uživanjem hrane. Najbolj znana sta glukagonu podoben peptid-1 (GLP-1) in želodčni inhibitorni peptid (GIP).

Vplivajo na povečano izločanje inzulina iz celic beta Langerhansovih otočkov trebušne slinavke po obroku, upočasnijo praznjenje želodca in absorpcijo hranilnih snovi iz prebavil ter zmanjšajo izločanje glukagona iz celic alfa Langerhansovih otočkov.

Inkretine v črevesju v nekaj minutah razgradi encim dipeptidil peptidaza-4 (DPP-4). Eksenatid je sintetična oblika peptida eksendin-4, ki so ga našli v slini kuščarja gila. Peptid je zelo podoben humanemu inkretinu GLP-1, vendar ima podaljšano razpolovno dobo (4 ure). Zdravilo se vbrizga pod kožo dvakrat dnevno in to spodbudi trebušno slinavko k sintezi inzulina (3). Liraglutid(4) je še bolj podoben GLP-1 peptidu in ima daljše delovanje (razpolovni čas je 10 ur), zato je učinkovit pri odmerjanju enkrat dnevno. Druga skupina sodobnih zdravil za zdravljenje sladkorne bolezni deluje posredno, tako da okrepi delovanje inkretinov. Delujejo tako, da zavirajo encim, ki bi razgradil koristne inkretine – zaviralci encima DPP-4.

Vildagliptin, sitagliptin, linagliptin in alogliptin so učinkovine, ki preprečujejo razgrajevanje inkretinov GIP in GLP-1 in učinkovito znižujejo glukozo v krvi po obroku. Jemljemo jih peroralno. Zdravila s temi učinkovinami so namenjena bolnikom, ki ne prenašajo metformina in pri starejših z oslabljeno ledvično funkcijo ter pri bolnikih, ki imajo kljub maksimalni peroralni terapiji neurejeno SB. Lahko ju uporabljamo v kombinaciji z metforminom.

SGLT-2 ZAVIRALCI

Zaviralci natrijevih glukoznih koprenašalcev zmanjšujejo hiperglikemijo z zmanjšanjem reabsorpcije glukoze v ledvicah. Na ta način znižajo ledvični prag za izločanje glukoze in posledično povzročijo glukozurijo. Njihova učinkovitost tako ni odvisna od ohranjenosti funkcije celic beta trebušne slinavke. Pri zdravih odraslih osebah se skozi ledvice dnevno prefiltrira okrog 180 g glukoze. Vsa glukoza, ki se filtrira v primarni urin, se preko natrijevih glukoznih koprenašalcev (SGLT-2: 80 – 90 % in SGLT-1: 10 – 20 %) reabsorbira nazaj v kri. Z izločanjem glukoze iz telesa vplivajo na izgubo telesne teže (1,4 – 3,5 kg), podkožnega in visceralnega maščevja in pripomorejo k zmanjšanju obsega pasu. Zaradi diuretičnega učinka znižujejo tudi krvni tlak. Na slovenskem tržišču sta trenutno na voljo dva predstavnika: dapagliflozin in empagliflozin, oba delujeta kot selektivna zaviralca SGLT-2,

Pri monoterapiji dosežejo omenjene učinkovine znižanje povprečnega krvnega sladkorja HbA1c za 0,80 do 1,03 %. Moč učinka je proporcionalna začetni vrednosti povprečnega krvnega sladkorja. V primeru zdravljenja z metforminom, sulfonilsečninami ali inzulinom SGLT-2 zaviralci dosežejo dodatno znižanje HbA1c za 0,71 do 0,93 %.

Povzetek

Za odločilne ukrepe pri preprečevanju, oziroma odlaganju napredovanja sladkorne bolezni in njenih zapletov so se izkazali intenzivna terapija, dosledno spremljanje terapevtske učinkovitosti in vztrajanje pri zdravem načinu življenja. Na področju zdravljenja z zdravili beležimo pomembne uspehe z odkritjem novih antidiabetikov, ki uspešno znižujejo vrednost povprečnega krvnega sladkorja HbA1c, hkrati pa ugodno vplivajo tudi na telesno težo in višino krvnega tlaka. Večina novih antidiabetikov deluje zaščitno na celice beta trebušne slinavke, kar upočasni napredovanje sladkorne bolezni tipa 2. Na razbremenitev prekomerne stimulacije funkcionalno ohranjenega dela trebušne slinavke in s tem upočasnitev napredovanja sladkorne bolezni tipa 2 dodatno vplivajo SGLT-2 zaviralci, saj uravnavajo glikemijo neodvisno od ohranjenosti funkcije trebušne slinavke. Vse to so razlogi, ki kažejo na pomemben napredek pri zdravljenju sladkorne bolezni tipa 2.

Predpisovanje

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije  je februarja 2020 sprostil predpisovanje SGLT2 zaviralce (Jardiance in Synjardy). S tem so tudi v Sloveniji prepoznane dobrobiti sodobne kardiocentrične antidiabetične terapije, ki zagotavlja učinkovito zdravljenje sladkorne bolezni in hkrati preventiva srca in ožilja. Bolnikom s SB tipa 2 je odslej brez doplačila omogočena najsodobnejša terapija že v zgodnji fazi bolezni. Zdravila lahko predpiše tako splošni zdravnik, kot specialisti (kardiolog, nefrolog, diabetolog itd.)

Vir:

Novosti v zdravljenju sladkorne bolezni tipa 2, dr. Boštjan Martinc, mag. farm., spec. klin. farm., Javni zavod Lekarna Ljubljana

Zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju (ZZVZZ)