HRANA

10 najslabših živil za diabetika

Za ljudi z diabetesom so neprimerna škrobna, mastna in sladka živila, ker bodisi povečujejo telesno težo ali zvišujejo krvni sladkor. Katera živila so to?

Beli riž  Beli riž obremenilno vpliva na raven sladkorja v krvi. Nove študije, ki so jih opravili raziskovalci s Harvarda so pokazale, da imajo tisti, ki uživajo večje količine belega riža, kar 27 % večje tveganje za sladkorno bolezen. Beli riž tudi ne vsebuje toliko hranil kot rjavi riž.

Krompir Krompir je neprimeren zaradi škroba, ki se med presnovo hitro pretvori v glukozo in povzroči dvig krvnega sladkorja. Z uživanjem krompirja povečamo tveganje za nastanek diabetesa tipa 2.

Torte in peciva Običajno so sladice in peciva polna (trans) maščob, sladkorja, soli in moke, zato naj se jih diabetiki izogibajo. Nevarna kombinacija sladkorja in bele moke dviguje krvni sladkor in spodbuja vnetja, kar ovira pravilno delovanje inzulina.

Brezalkoholne in energetske pijače  Sladkane brezalkoholne in energetske pijače so najslabša pijača za diabetike, saj vsebujejo veliko kalorije in sladkor, kar zvišuje krvni sladkor in telesno težo.

Rozine  Rozine vsebujejo visoko koncentracijo sladkorja, ki se hitro presnovi in dvigne raven glukoze v krvi. Priporočljivo je omejeno uživanje rozin. Boljše za diabetika je sveže sadje, a tudi tu ne gre pretiravati.

Kruh   (beli ali črni, oz. polnozrnati) vsebuje škroba, ki je glikemično obremenilen, kar pomeni, da hitro in visoko dvigne raven sladkorja v krvi. Boljša izbira je ajdov kruh.

Palmovo olje  Vsebuje veliko nasičenih maščob, ki zvišujejo raven holesterola v krvi. Visok krvni holesterol je dejavnik tveganja za nastanek bolezni srca in ožilja. Ljudje s sladkorno boleznijo imajo visoko tveganje za nastanek teh bolezni.

Kavni napitki  Kava vsebuje kofein, ki naj bi kratkoročno povečal koncentracijo glukoze in inzulina. Dve kavi dnevno sta še sprejemljivi.

Sadni sokovi  Uživajo naj jih zmerno, ker vsebujejo naravni sladkor.  Boljše je piti vodo ali zelo razredčene sokove.

Mesni izdelki  Salame, klobase, paštete in druge delikatese vsebujejo preveč maščob, ki so običajno slabe kvalitete in prispevajo k ogroženosti srca in ožilja.